تفاوت دیزل ژنراتور و موتور برق چیست؟
تفاوت دیزل ژنراتور و موتور برق و شباهت آن ها لازم است که ابتدا نحوه کار آنها بطور خیلی خلاصه و مفید بررسی شود.
هر دوی این دستگاهها برای تولید برق استفاده میشوند و در واقع آنها یک نوع انرژی را به نوع دیگری از انرژی تبدیل میکنند. انرژی شیمیایی موجود در مولکولها را به الکتریسیته یا همان برق تبدیل میکنند.
دیزل ژنراتور:
دیزل ژنراتور ها diesel generator دستگاههای بزرگی هستند که با استفاده از گازوئیل، نیروی برق تولید میکنند. که بیشتر بخاطر پتانسیل بالای تولید آنها مصارف صنعتی دارند. در این وسایل ابتدا، در موتور احتراق داخلی با سوخت گازوئیل، نیروی مکانیکی چرخشی تولید میشود و در مرحله بعدی این نیروی چرخشی توسط آلترناتور به انرژی الکتریکی تبدیل میشود.
در موتور دیزل ژنراتور، ابتدا هوا و سوخت وارد محفظه احتراق شده و تا حد زیادی فشرده میشود، این فشرده شدن موجب میشود که دما بالا رود و احتراق رخ دهد و پیستون را به عقب هل داده و تولید نیرو کند که باعث تولید یک نیروی مکانیکی چرخشی میشود. این نیروی مکانیکی چرخشی توسط میل لنگ باعث چرخش یک سیم پیچ (آهن ربا) در داخل یک سیم پیچ ثابت دیگر میشود و این عمل یک نیروی الکترومغناطیسی در سیم پیچ ثابت ایجاد میکند و در نهایت خروجی دستگاه جریان الکتریسیته یا همان برق میباشد.
از این مولدها بعنوان تولید کننده انرژی الکتریکی در موارد ضروری که برق برای چند دقیقه ممکن است قطع شود، مثلا در بیمارستانها تا تامین برق کشتی، قطار، محیطهای صنعتی، ورزشگاهها استفاده میشود.
دیزل ژنراتور:
تفاوت دیزل ژنراتور و موتور برق، دیزل ژنراتورها برای موقعی میباشد که دسترسی به برق شهری امکان پذیر نباشد و بعضی اوقات هم برای کاهش هزینههای انرژی استفاده میشوند.

موتور برق:
تفاوت دیزل ژنراتور و موتور برق، موتور برق نیز در واقع همان دیزل ژنراتور است با این تفاوت که ابعاد کوچکتری دارد، با بنزین یا گاز کار میکند، توان الکتریکی کمتری تولید میکند، هزینه بیشتری دارد. در مقابل دیزل ژنراتورها هم آلودگی صوتی و هم آلودگی زیست محیطی بیشتری را باعث می شوند.
توجه داشته باشید که مهمترین تفاوت دیزل ژنراتور و موتور برق، عمل احتراق میباشد. در موتور برقی که از سوخت بنزین استفاده میکند پس از اینکه هوا و سوخت وارد محفظه سیلندر شدند، جرقهای توسط شمع انجام میشود تا احتراق در این مخلوط صورت بگیرد و پیستون به عقب رانده میشود و نیروی مکانیکی چرخشی تولید میشود.
اما در تفاوت دیزل ژنراتور و موتور برق، دیزل ژنراتور دیگر شمعی وجود ندارد که جرقه ایجاد کند بلکه مخلوط هوا و سوخت آنقدر فشرده میشود که دمای مخلوط بالا میرود و این افزایش دما خود باعث عمل احتراق میشود که موجب عقب رفتن پیستون و تولید نیرو میشود که از طریق شفت به ژنراتور وارد میشود.
امروزه موتور برقهای گازسوز نیز وجود دارند که بخاطر نوع سوخت مصرفی آنها، هزینههای آنها نسبت به موتور برق بنزینی کمتر میباشد، کم مصرف هستند، خطر کمتری دارند، کمتر باعث آلودگی هوا میشوند و باعث افزایش طول عمر محصول میشوند. برای افزایش طول عمر موتور برقهای بنزینی، در هر چند ساعت فعالیت باید 2 ساعت خاموش شوند.
آخرین دیدگاهها