کوپله دیزل ژنراتور چیست؟ قیمت دیزل ژنراتور

کوپله دیزل ژنراتور چیست؟

کوپله دیزل ژنراتور چیست؟

کوپله دیزل ژنراتور در واقع ایجاد اتصال بین یک موتور و یک ژنراتور است. Coupling یعنی اتصال دو شفت رو در رو و هم راستا یا غیر هم راستا می باشد. توسط اتصالات مخصوص شامل تسمه و پولی یا ثابت انعطاف پذیر یا چهارشاخ یا کوپلن در واقع اتصال موتور دیزل به ژنراتور و نصب آن بر روی یک شاسی فلزی قرار می گیرد. و قرار دادن یک تابلو کنترل درکنار آن را به اصطلاح کوپلینگ دیزل ژنراتور می نامند.پس از کوپل شدن موتور و آلترناتور به صورت مستقیم ژنراتور باید نیروی میل لنگ را بدون اعمال نیروهای مخالف مکانیکی و الکتریکی بپذیرد.

کوپله دیزل ژنراتور

دیزل ژنراتور از دو بخش اصلی موتور و ژنراتور تشکیل شده است . معمولا برند های سازنده موتور و ژنراتور متفاوت می باشند، لذا در انتخاب و ایجاد یک دیزل ژنراتور به توان دلخواه ، باید یک برند موتور و یک برند ژنراتور انتخاب نمود . کوپله شامل فرایند اتصال موتور به ژنراتور ، ساخت شاسی متناسب با آن، ساخت تابلو کنترل موتور و ژنراتور و ارتباط آن با قسمت های محتلف دیزل‌ژنراتور می باشد. شرکت تامین تجهیز مولد با بیش از دو دهه سابقه و فعالیت بصورت فنی و مهندسی بر روی تولید و کوپله انواع ژنراتور در توان های مختلف در اصفهان فعالیت می نماید.

چه عواملی کیفیت کوپله دیزل ژنراتور را مشخص می کند؟

بسیاری از شرکت ها وجود دارند که عمل کوپله کردن را انجام می دهند، تمامی شرکت های سازنده، موتور و ژنراتور یکسانی را در اختیار شرکت ها قرار می دهند. وجه تمایز کوپله کردن ابتدا اسمبل کردن دیزل و ژنراتور و سپس کیفیت لوازم جانبی بکار رفته در کوپله و تابلو کنترل دیزل‌ژنراتور است.

از مهمترین عواملی که در انتخاب کوپله ژنراتور ها باید بسیار به آن دقت نمود، موارد زیر است:

  1. عدم استفاده از لوازم جانبی چینی .
  2. نوع رنگ قطعات فلزی شامل شاسی، فریم تابلو، کوپله دیزل ژنراتور ( استفاده از رنگ پودری الکترواستاتیک یا رنگ های متفرقه).
  3. استفاده از ورق هایی متناسب با وزن ژنراتور
  4. استفاده از گلندهای مقاوم به نفوذ آب و گردو غبار جهت تابلو و ژنراتور (قسمتهای الکتریکی).
  5. استفاده از چهارچوب Structure مناسب جهت رادیاتور در کوپله دیزل ژنراتور جهت تحمل وزن و جابجا نشدن آن در طول عمر دیزل ژنراتور.

دیزل ژنراتورهای کوپله فابریک چیست؟

به دیزل ژنراتورهایی که عمل کوپله شدن آنها توسط خود کمپانی سازنده موتور انجام پبذیرد کوپله فابریک گفته می شود. لازم است بدانید که هیچ یک از تولیدکنندگان موتور یا ژنراتور ، خودشان عملیات کوپله را انجام نمی دهند. شرکت‌های جداگانه‌ای به صورت مستقل عمل کرده و هر برندی از موتور را با هر برندی از ژنراتور کوپله کرده و عرضه می نمایند .
افتخار و خاص بودن کوپله های فابریک در گذشته متعلق به کشور های اروپایی و آمریکایی بودند. بعدها با تولید موتور و ژنراتور ها به حالت جدید و عدم نیاز به هم محور شدن موتور و ژنراتورها توسط کوپله کار که مهمترین و تخصصی‌ترین مورد را در بحث کوپله در گذشته به عهده داشت ، کشورهای غیر آمریکایی و غیراروپایی مانند افغانستان و ترکیه و… هم اقدام به بهره‌بردن از کلمه کوپله فابریک در بازار ایران نمودند. هنوز هم مسائل بسیاری در فرایند کوپله وجود دارد که از اهمیت بسزایی برخوردارند .

انواع کوپلینگ

کوپله دیزل ژنراتور به روش مستقیم

آلترناتور و موتور توسط کارخانه سازنده بر روی یک شاسی نصب شده است. شفت الکتروموتور و شفت ژنراتور به صورت مستقیم به هم کوپله می شوند.

  • در روش اول که شاید پر کاربردترین و عمومی‌ترین روش کوپله کردن می باشد. محور ژنراتور مستقیماً توسط ماده‌گی و پین به میل لنگ موتور دیزل کوپل می شود بدون واسطه در بین آنها و بدون کلاچ است .
  • در روش دوم کوپل به صورت مستقیم با شاسی مشترک بوده اما در این روش محور آلترناتور (ژنراتور) و موتور به وسیله کلاچ و کوپلینگ به همدیگر کوپل می شوند .

کوپله دیزل ژنراتور به روش غیر مستقیم

در این روش ژنراتور و موتور به روش غیرمستقیم به هم متصل می گردند. معمولا ژنراتور در کنار موتور به صورت موازی قرار می گیرد . در مابقی شرایط آلترناتور یا بالاتر از موتور و یا پایین تر از موتور قرار می گیرد. اتصال بین موتور و ژنراتور با کمک نیروی کششی توسط تسمه و پولی به همدیگر مرتبط می شوند. در این روش می توان قطر پولی های ژنراتور و موتور را تغییر داد. این امر سبب تغییر سرعت چرخش در ژنراتور می شود. از این روش فقط در توان های پایین و متوسط استفاده می شود.

استانداردهای ساخت دیزل ژنراتور
  • استاندارد BS 5000 : استاندارد اتصال ژنراتور به موتور احتراق داخلی
  • استاندارد( BS 4999 ( IEC 34-1:  الزامات اصلی ماشین های الکترونیک دوار
  • استاندارد 3046 ( BS 5514 ( ISO : مربوط به موتور احتراق داخلی
  • استاندارد( BS 5486 ( IEC 439  : استاندارد تابلو کنترلی ولتاژ پایین
تامین تجهیز مولد

شرکت تامین تجهیز مولد تولید کننده دیزل ژنراتور با بیش از 10 سال سابقه در واردات و عرضه انواع دیزل ژنراتور ,
تامین و تجهیز نیروگاه های دیزلی و گازی , فروش و پشتیبانی در تامین و احداث نیروگاه های تولید پراکنده (DG) بر
پایه مولد های گازسوز آماده ارائه بهترین خدمات به مشتریان گرامی می‌باشد. این شرکت به عنوان نمایندگی رسمی
و انحصاری فروش و خدمات پس از فروش دیزل ژنراتور های كوپله فابريك در ایران فعالیت می کند.

انواع کوپله دیزل ژنراتور, دیزل ژنراتور کوپله, کوپله دیزل ژنراتور
نوشتهٔ پیشین
سایلنسر اگزوز در ژنراتور چیست؟
نوشتهٔ بعدی
معرفی برد دیزل ژنراتور کامپ یا کومپ COMAP

پست های مرتبط

نتیجه‌ای پیدا نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.